VINTERSPORT

Abel Fischer 

(1920-2011)

Narvik skøyteklubb: Da Abel Fischer flyttet til Narvik som 16-åring ble skøytesport hans store interesse. Faren ble revisor i skøyteklubben. Det første nord-norske mesterskapet i lengdeløp i 1938 ble avholdt for senior og junior samlet. Abel ble best av juniorene med en 7. plass sammenlagt. Abel Fischer var også en habil 100 meter-løper. Hans piggsko (bildet bak teksten), som han konkurrerte med da han kom på tredjeplass i det norske krigsmesterskapet i Sverige i 1944.

Herze Caplan (1913-1943)

I 1935 var Herze Caplan med på å introdusere bandy i Tromsø. Via familiens butikk Londoner Basaren i Strandgaten klarte han å importere alt utstyret som trengtes for lagsporten. Over  er avbildet Herzes egne bandyskøyter. Både Herze og broren Jacob var habile fotballspillere. 

Theo Koritzinsky

Norsk Akeforening for kjelke og bobsport: 
I 1956 vant Theo Koritzinsky (født 1941) bronsemedalje i double i Europamesterskap for juniorer. 1956 og 1957: På landslaget mot Polen og Tyskland i Holmenkollens «Korketrekker ́n».

ELITETRENEREN

Siegmund (Siggen) Korn

Siegmund Korn (født 1929) begynte å hoppe på ski som 15-åring. For å forbedre hoppingen begynte han med turn – og ble eliteturner i stedet! Samtidig trente han andre hoppere og tok trenerutdanning. Korn ble trener for juniorlandslaget, før Seniorlandslaget og landslaget i kombinert fulgte. 

Siegmund Korn og tvillingbroren Norbert fra Wien ble sendt til Norge på feriekoloni da Tyskland i 1938 annekterte Østerrike. De var da ni år gamle. Siegmund (ytterst t.v) ved siden av Norbert i lek med kamerater.

Det Siegmund lærte om rytme og teknikk gjennom turningen tok han med seg inn i instruksjonen av hopperne.

Sagnomsust målvakt

Som 18-åring kom Jørn Goldstein (født 1953) til Manglerud/Star og ble lagets sagnomsuste keeper. I 1977 mottok han «Gullpucken» som årets beste norske ishockeyspiller.

I alt spilte Jørn Goldstein 69 offisielle landskamper. I de olympiske leker 1984 var han med å spille uavgjort (3–3) mot forrige OL-mester, USA.

Jørn Goldstein

I sitt første leveår bodde Jørn i bygården foran museet. Familien flyttet til Iladalen, hvor han som gutt spilte ishockey på løkka. 

Bildet: Foran 1800 tilskuere i Stjernehallen i Fredrikstad i 1979 vant Manglerud/Star 5–2 over Stjernen. «Gullkantet Goldstein», skrev VG.