CHANUKA 

CHANUKA feires åtte dager den mørkeste tiden av året.

Lysfest

Festen er til minne om lysmirakelet da de jødiske makkabeerne vant over hellenistisk overmakt og gjeninnviet Tempelet. Olje, nok til bare én dag, brant hele åtte dager. Chanuka-staker har åtte lys pluss et niende, tjeneren, som man tenner de andre med.

Chanuka er også lysfest i vintermørket;
det spises mat stekt i olje; latkes og sufganiot, mens dreidelen snurrer.

Chanukia i mange former

Chanuka-staker kommer i mange former,
i tradisjonelt høytidelige, så vel som lekne utgaver. Kunstnere lager staker som er
egne kunstverk, og barn lager dem av flaskekorker, trolldeig o.a. Stakene kan lages både til stearinlys og til olje.

Lysestakene har åtte lys pluss et niende, tjeneren, som man tenner de andre med. Først tennes tjeneren, som er plassert litt
til siden for eller over de andre lysene. Ett lys tennes første dag, to lys neste dag, så tre osv., til alle 8 lys tennes den 8. dagen.

Chanuka-staker i museets samling

Den store chanuka-staken over i sølv har tilhørt familien Krupp, som kom fra Latskova i Litauen. Familien hadde syv barn, seks av dem født i Norge. 

VISSTE DU AT?

Chanuka-staken med ni lys og menoraen, den syvarmede lysestaken, må ikke forveksles. Menoraen, den store lysestaken i Tempelet, ble brakt til Roma av romerske soldater i år 70 etter alm. tidsregning. Etter dette brukes syvarmede lysestaker kun som symbol, ikke med lys.

Å spille med dreidel

En dreidel er en firesidet snurrebass; på hver av sidene står skrevet en hebraisk bokstav: nun, gimmel, hei, shin – som til sammen står for setningen: «nes gadol haja sham», «stort under skjedde der».

VISSTE DU AT?

Mat kokt eller stekt i olje, som sufganiot (berlinerboller) og latkes (potetkaker), lages og spises for å minnes lysmirakelet i Tempelet. Da makkabeerne gjenerobret Tempelet var det olje til «den evige lampen» for bare én dag. Mirakuløst varte oljen hele åtte dager, til man hadde fått laget ny olje. Derfor varer chanuka-festen i 8 dager. (Foto: Sufg via Wikimedia Commons